Saturday, July 9, 2011

Cara Cegah Virus Tanpa AntiVirus

Sila share dan like jika anda meminati post ini :)

Salam dan selamat sejahtera buat pembaca blog ni. Sebenarnya terdapat banyak kaedah dan cara cegah virus tanpa antivirus ini. Semua ini bergantung kepada Jenis virus, kaedah serangan, tempat serangan dan sebagainya yang penting kita tahu bagaimana hendakmengesan dan melindungi sistem komputer atau laptop dari serangan virus.
Cara Cegah Virus Tanpa Antivirus.

Virus umumnya akan merosak dan memperlambatkan proses kerja-kerja komputer atau laptop anda. Jadi sebelum anda Cegah virus tanpa menggunakan antivirus, anda dinasihatkan backup dahulu window komputer atau laptop anda. ini adalah sebagai langkah keselamatan kita tersalah menggunakan tatacara atau langkah atau Cara cegah Virus Tanpa Antivirus. Berikut Cara Cegah Virus Tanpa Antivirus;

1. Mengubah attiribut dari fail EXE menjadi READ ONLY. Pertama anda perlu cari semua fail EXE sistemwindow anda melalui ikon search di window anda seperti rajah dibawah. Kaedah Ini mj gunakan Window 7, lain-lain window juga lebih kurang sama.

cari exe

cari exe

Kemudian block semua program yang dikesan melalui kaedah tersebut dengan klik CTRL+A dan klik kanan pilih menu Properties.

ctrl a

ctrl a

Langkah Seterusnya pilih atau klik pada READ ONLY pada bahagian bawah Atributes dan klik OK.

finish-ok

finish-ok

2. Kaedah yang Kedua ialah menggunakan Command Prompt. Fungsinya sama shaja dengan kaedah diatas. Apa yang anda perlu buat ialah taip command ini c:\windows>attrib+r*.exe .

Cara nak buka command prompt pula taip cmd.exe pada search atau run di window laptop atau komputer anda.

cara buka command prompt

cara buka command prompt

gambar command prompt

gambar command prompt

Ruangan Iklan

==>Masa paling sesuai untuk mengeratkan silaturahim? SEKARANG!!!

==>Raya dah nak dekat, jom hantar kad Raya... Special ni!

==>Cara berkesan naikkan trafik !!

==>50,000 shares dan Coca-Cola akan menderma RM50,000! Mari rakyat Malaysia sebarkan semangat Ramadan

No comments:

Post a Comment