Tuesday, January 24, 2012

6 Blog Yang Berpengaruh Di Dunia

Sila share dan like jika anda meminati post ini :)
Kalau di Malaysia ni yang kita kenal blog berpengaruh setakat ni hmmm seperti Ben AshaariHanis ZalikhaRedmummy dan sebagainya…
Tapi kalau dalam dunia nih deme tau tak blog mana paling berpengaruh? Berikut ini adalah 6 blog yang memiliki pengunjung jutaaan orang tiap-tiap bulan. Apakah blog-blog dibawah ini membawa pengaruh buruk atau pengaruh baik kepada kita?  anda nilai je la sendiri.
Merupakan blog  jurnal paling popular di internet. penulisnya terdiri dari kumpulan berpengalaman dan ada atisnya juga. Macamana ramainya pengunjung datang melawat?
Blog politik ini pertama kali muncul pada tahun 2005 dan foundernya adalah seorang jutawan bernama Ariana Huffington.Awa-awalnya banyak mendapat cemuhan. tapi setelah beberapa tahun berblog, akhirnya Ariana mampu membuat para pencemuhnya itu, gigit jari. wlEmoticon smile Blog Paling Berpengaruh di Dunia mantop weh!
Kononnya, Sebelum era huffington, blog selalu dipandang sebelah mata. namun setelah Ariana muncul dengan blognya ini, banyak perusahaan-perusahaan yang memula melihat blog sebagai media pemasaran.

2. Boing-Boing :
Blog yang bertema tentang teknologi, gadget,  intelektual, ilmiah dan isu-isu ini dilancarkan pertama kali pada tahun 1995. Ketika itu masih berupa laman web. tapi pada 21 januari 2000, dilancarkan kembali sebagai sebuah Web blog. Seiring dengan waktu dan bertambah tua usia, Frauenfelder (tuan tanah) mendidik tiga editor untuk blognya iaitu Cory Doctorow, David Pescovitz, dan Xeni Jardin. ketiganya merupakan penulis di majalah Wired.

3. Techcrunch :
Pertama kali dibangunkan oleh Michael Arrington pada tahun 2005, Techcrunch ini ditujukan untuk memberikan informasi mengenai perkembangan di Sillicon Valley. Namun seiring perkembangannya, blog ini dikenali sebagai portal berita teknologi paling besar.

Mesin pencari Technorati mencatat bahwa techcrunch menduduki posisi ketiga dalam daftar blog yang paling berpengaruh di dunia. Business Week telah memasukkan Arrington ke dalam 25 orang paling berpengaruh di dunia internet. wlEmoticon thumbsup Blog Paling Berpengaruh di Dunia
4. Kottke
Kottke? kenapa blog ini namanya kottke? ia diambil dari nama yang punya blog. Laman web yang menceritakan tentang review filem, ilmu pengetahuan, desain grafik dan olahraga ini merupakan blog yang sudah sangat lama namun diupdatenya setiap masa. Tabik dengan sikap kosisten nya.
5. Dooce
Bukan, blog ini bukan milik Dorce Gamalama. Blog yang berisi tentang catatan harian ini ditulis oleh Heather Amstrong. Dia adalah seorang personal blogger yang cukup terkenal di dunia danakhirat.

Dia telah menulis tentang pekerjaan, kehidupan keluarga, menjadi ibu, bahkan sampai tentang anak anjing pun, semua dia posting di blognya. satu yang menjadi kelebihan Mbak Amstrong adalah, dia mampu membuat tulisan yang dapat menarik pembaca seakan-akan mereka masuk ke kehidupannya.
Kejujuran Amstrong ketika menulis di blog, telah meningkatkan popularatinya. sikap jujurnya, dia pernah dipecat dari pekerjaannya akibat menulis tentang tabiat buruk bosnya. haha.. teeth Blog Paling Berpengaruh di Dunia

Dipecat dari pekerjaan, tidak membuat Amstrong lemah semangat. Kerana, sejak tahun 2005, pendapatan iklan di blognya saja sudah cukup untuk menanggung keluarganya. Kita bila nak kaya macam ni??

Di Negara asalnya, blog ini mendapat jolokan, ‘Hollywood’s most hated website’. Blog yang ditulis oleh Mario Lavanderia sejak tahun 2005 ini, merupakan laman gosip paling ditakuti oleh seleberiti2 di hollywood. Hobi Mario ini adalah mengada-adakan dan mengkritik bintang2 di industri hiburan, apatah lagi kalau ada hubungannya dengan bahan terlarang, pergghh, senang-senang je “ditelanjangi” habis-habisan artis tu. Ketika artis Lindsay Lohan ditangkap kerana memandu mabuk, Mario membuat 60 tulisan yang dibaca lapan juta kali!! 
Ketika mengunjungi blog-blog tersebut, ternyata designnya biasa je. Tapi satu yang menjadi keunggulan mereka, iaitu : Manfaat. Blog mereka mampu memberikan manfaat kepada para pembacanya. Tepat sekali seperti yang digembar-gemborkan selama ini.

Sumber : Klik Sini


___________________________________________
 Jangan Lupa Like Dan Komen Post Ni 
___________________________________________

Ruangan Iklan

==>Masa paling sesuai untuk mengeratkan silaturahim? SEKARANG!!!

==>Raya dah nak dekat, jom hantar kad Raya... Special ni!

==>Cara berkesan naikkan trafik !!

==>50,000 shares dan Coca-Cola akan menderma RM50,000! Mari rakyat Malaysia sebarkan semangat Ramadan

No comments:

Post a Comment