Thursday, January 26, 2012

CIA Mencuri Maklumat Kita di Facebook

Sila share dan like jika anda meminati post ini :)

Central Intelligent Agency atau lebih dikenali sebagai CIA adalah agency di belakang tabir Facebook. tapi itu lah hakikat nya. hanya dengan 'tiket' PERCUMA Facebook telah menjadi social networking No.1. malangnya aku juga terpedaya dengan dakyah mereka.


apa yang aku kesal kan di sini kita memberi maklumat peribadi kita kepada mereka tanpa mereka susah² mendapatkannya. lihat bagaimana mereka mengambil kesempatan terhadap apa yang berlaku kini. di sebabkan fenomena social networking yang begitu pesat berkembang seperti Friendster, Myspace, Tagged dsb. tapi kenapa Facebook?

Pertama — CIA telah menggunakan Facebook sejak Disember 2006 lagi untuk menrecruit pekerja ke dalam National Clandestine Service(NCS) untuk diserapkan ke dalam human intelligent service seperti CIA ,Federal Bureau of Investigation(FBI) dan pelbagai lagi Intelligent Agency. ini juga merupakan kali pertama CIA menggunakan social networking untuk mencari pekerja atau ejen baru.

jika anda mempunyai akaun Facebook anda boleh melihat sendiri CIA - Central Intelligence Agency. jika anda bimbang jika anda melihatnya dan akan di keep track oleh CIA ataupun anda tiada akaun Facebook boleh la melihat bukti di CIA website. dan gambar dibawah screen shot dari Facebook.



anda tidak boleh komen atau menulis pada 'wall' nya. kerana tujuan nya diwujudkan adalah untuk merekrut pekerja hanya untuk information sahaja. tetapi anda boleh jadi fan mereka.

Kedua — ramai yang tidak tahu sejarah penubuhan laman web social ini dan konspirasi nya. asalnya facebook bukan lah laman web social. ianya di cipta oleh Mark Zuckerberg pelajar Universiti Harvard yang berusia 23 tahun pada tahun 2004. ianya hanya laman web komuniti yang dilancarkan bertujuan untuk memudahkan rakan sekelasnya untuk berhubung. tetapi idea dan konsepnya telah dicuri oleh 2 rakan sekolej nya yang pada dasarnya bekerja untuk membangunkan projek social network nya itu. kemudian terhasil nya Facebook daripada source code yang dicuri itu.

kemudian Mark Zuckerberg menfail kan saman keatas Facebook melalui akta hak cipta intelek. entah macam mane kes tersebut digugurkan. kerana tidak cukup bukti kerana fakta yang diputar belitkan. tidak cukup bukti atau ada pihak yang mengeluarkan arahan? sama-sama kita menilai.

Ketiga — tahu kah anda siapa yang mengeluarkan dana yang menaja facebook ini. membuat promosi sehingga laman web ini menjadi social network No.1? first round ianya ditaja oleh bekas CEO Pay Pal, Peter Thiel sebanyak USD500,000. second round lagi dahsyat. USD12.7 million daripada Accel Partners. dan siapa pulak dibelakang Accel Partners ni? managernya merupakan bekas pengerusi National Venture Capital Association.

semua ini mempunyai kaitan dengan In-Q-Tel, dan juga Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA). dan salah satu projeknya Information Awareness Office(IAO).

memetik daripada wikipedia mengenai Information Awareness Office:
"the IAO has the stated mission to gather as much information as possible about everyone, in a centralised location, for easy perusal by the United States government, including (though not limited to) internet activity, credit card purchase histories, airline ticket purchases, car rentals, medical records, educational transcripts, driver's licenses, utility bills, tax returns, and any other available data."

theori konspirasi yang ingin aku ketengahkan adalah Facebook merupakan topeng bagi IOA untuk mengumpulkan data. dan sangat menyedihkan kita sendiri yang memberi mereka data kita.

Keempat — pernah kita membaca Term & Condition sebelum register Facebook? memang menjadi kebiasaan bagi kita jika terjumpa term & condition kita akan cari check box untuk di klik.

memetik daripada Facebook's Term of use:
" by posting Member Content to any part of the Web site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to facebook an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license to use, copy, perform, display, reformat, translate, excerpt and distribute such information and content and to prepare derivative works of, or incorpoate into other works, such information and content, and to grant and authorise sublicenses of the foregoing. "

dan perenggan yang paling menarik sekali berada dalam Privacy Policy Facebook:
" Facebook may also collect information about you from other sources, such as newspapers, blogs, instant messaging services, and other users of the Facebook service through the operation of the service (eg. photo tags) in order to provide you with more useful information and a more personalised experience. By using Facebook, you are consenting to have your personal data transferred to and processed in the United States. "

menarik bukan? apakah maksud ayat terakhir petikan tersebut? sama-sama kita fikirkan kerana aku tak boleh bagi jawapannya. 

Sumber : Klik Sini

___________________________________________ 
 Jangan Lupa Like Dan Komen Post Ni 
___________________________________________

Ruangan Iklan

==>Masa paling sesuai untuk mengeratkan silaturahim? SEKARANG!!!

==>Raya dah nak dekat, jom hantar kad Raya... Special ni!

==>Cara berkesan naikkan trafik !!

==>50,000 shares dan Coca-Cola akan menderma RM50,000! Mari rakyat Malaysia sebarkan semangat Ramadan

No comments:

Post a Comment